fbpx

Is koffie het eerste waar jij aan denkt wanneer je wakker wordt? En start jij je dag dan ook altijd met een kopje koffie, omdat je het gevoel hebt dat je anders niet normaal kunt functioneren? Je bent niet de enige. Veel mensen starten hun dag met een kopje koffie om even ‘wakker te worden’. Maar hoe kan het dat je na het eerste kopje koffie al meer het gevoel hebt dat je klaar bent voor de dag? Dat lees je in deze blog!

Het eerste kopje koffie van de dag

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 68% van de Europeanen zich pas helemaal wakker voelen nadat ze een kop koffie hebben gedronken. De reden dat je een oppepper krijgt van koffie, is natuurlijk de cafeïne die in koffie zit. Cafeïne vind je in koffie, maar ook in cola en energy drinks zoals Red Bull. Het is een bitter stofje dat in zo’n zestig planten voorkomt, waaronder de koffiestruik.

Alerter in de ochtend

De cafeïne die in koffie zit, maakt je alerter en zorgt voor een stimulerend effect. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Normaal krijgen je hersenen een signaal van het molecuul adenosine, dit is het stofje dat ervoor zorgt dat je je moe kunt voelen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor je hersenen het slaapwekkende gevoel niet ervaren. Hierdoor voel je je minder slaperig. Vooral wanneer je niet gewend bent aan cafeïne geeft het je een extra energieboost. Voor diegene die regelmatig koffiedrinkt, is het effect van de energieboost een stuk minder. Koffie wordt dan vooral gedronken om ‘terug op een normaal niveau te komen’.

Koffieverslaving?

Er zijn veel mensen die van zichzelf zeggen dat ze niet zonder koffie kunnen, vooral niet aan het begin van de dag. Maar ben je dan meteen verslaafd? Dat zou goed kunnen. Zonder dat je het door hebt kun je al snel verslaafd raken aan cafeïne. Als je een week lang drie koppen koffie per dag drinkt, ben je al verslaafd. Zelfs wanneer je één kop koffie per dag drinkt, kun je afkickverschijnselen krijgen als je ermee stopt. De afkickverschijnselen zijn niet gevaarlijk en de een is er gevoeliger voor dan de ander.

Sfeerbeeld van warme koffie Care for Coffee

Goed nieuws!

Maar hoe slecht is zo’n verslaving? Koffie heeft namelijk ook veel voordelen! Naast dat koffie je een energieboost geeft, heeft het een positief effect op chronische ziektes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Conclusie: wanneer je je altijd een beetje slaperig voelt in de ochtend kun je prima een kopje koffiedrinken om de dag door te komen!

Daarom Careforcoffee

De laagste prijs

Al vanaf 19 cent per kopje staat er een professionele koffiemachine op jouw kantoor, in jouw winkel of in de sportkantine en kun je genieten van de lekkerste bonenkoffie, espresso, cappuccino, latte macchiato en chocolademelk.

Winkelwagen