fbpx

Na het zetten van koffie houd je altijd een residu over wat ook wel koffiedik of koffieprut wordt genoemd. De meeste mensen gooien het direct in de afvalbak en realiseren niet dat dit eigenlijk erg zonde is. Koffiedik kan namelijk voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Hieronder hebben we vijf tips op een rijtje gezet wat je kunt doen met koffiedik.

1. Oesterzwammen kweken

Koffiedik is een perfecte voedingsbodem voor ‘goede schimmels’, zoals oesterzwammen, omdat het bij het maken van koffie al gesteriliseerd is door het hete water. Om zelf de oesterzwammen te kweken heb je een afsluitbare emmer of zak nodig die met heet water is gesteriliseerd. Hierdoor sluit je uit dat er andere schimmels gaan groeien. Vervolgens moet ervoor gezorgd worden dat er bijvoorbeeld gaatjes worden gepikt in de emmer of zak zodat deze kan ademen. Wel moeten deze gaatjes worden afgeplakt met (ademend) tape. Zo zorg je ervoor dat er geen vliegen bij kunnen komen. Voeg vervolgens het koffiedik toe met daar doorheen het broed van een oesterzwam. Laat deze dan vervolgens op kamertemperatuur staan en wacht totdat het hele koffiedik wit is van de schimmel en vul deze dan weer met een laag koffiedik. Wacht vervolgens weer totdat deze laag wit is en herhaal dit net zolang totdat de emmer of zak vol is. Uiteindelijk groeien er uit de gaatjes met tape vanzelf kleine zwammetjes die zelf uitgroeien.

2. Plantenvoeding

Naast dat koffiedik erg goed te gebruiken is voor het kweken van schimmels zoals oesterzwammen, is het ook erg geschikt als plantenvoeding. Zo bevat koffiedik veel fosfor en kalium waar veel plantensoorten gek op zijn. Zo kun je het direct bij de wortels strooien, maar ook eenvoudig mengen in de potgrond.

3. Insecten bestrijden

Naast dat sommige plantensoorten erg blij worden van koffiedik, zorgt het ook dat insecten wegblijven van deze plant. Koffiedik is namelijk erg geschikt voor het bestrijden van insecten zoals mieren en slakken. Deze insecten raken namelijk gedesoriënteerd door de geur van koffiedik. Hierdoor hoef je geen onnodige insectenbestrijding te gebruiken, maar werkt koffiedik uitstekend. Ook het binnenshuis strooien van koffiedik zorgt ervoor dat insecten wegblijven.

4. Verzorgingsproducten

Koffiedik is ook erg geschikt om zelf verzorgingsproducten van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met koffiedik donkere haren laten glimmen. De eenvoudigste manier is om simpelweg jouw haren in te masseren met koffiedik en dit vervolgens uit te spoelen. Daarnaast is koffiedik ook geschikt als srub voor je huid en kun je maken door het samen te voegen met suiker en koffie. Tip: Gebruik een jampotje, vul deze met een kwart suiker, een kwart koffiedik en voeg tijdens het roeren genoeg olie toe totdat het smeerbaar wordt. Hierdoor ontstaat vanzelf een scrub waardoor jouw huid weer zacht wordt.

Voorbeeld van Care for Coffee waar koffiedik te zien is

5. Luchtverfrisser

Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld vieze geurtjes in je koelkast, dan is het een idee om een bakje koffiedik er in te zetten. Koffiedik zorgt er namelijk voor dat ongewenste geuren worden geëlimineerd en neutraliseert vervolgens de lucht.

Zoals je kunt lezen kun je veel dingen doen met het koffiedik dat normaal gesproken wordt weggegooid. Interesse in wat wij te bieden hebben op het gebied van koffie, zodat jij zelf koffiedik kunt gaan verzamelen? Neem dan contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Daarom Careforcoffee

Wekelijkse service en onderhoud

Met ons onderhoudscontract word jij totaal ontzorgd. Eén van onze servicemedewerkers komt wekelijks bij je langs voor het reinigen van de machine, zodat je zorgeloos kunt genieten van de beste koffie.

Winkelwagen