Verband gevonden tussen koffie drinken en langer leven

Al vanaf 14 cent per kopje

Verband gevonden tussen koffie drinken en langer leven

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen koffie drinken en langer leven. Qua hogere levensverwachting is er geen verschil tussen cafeïnevrije en gewone koffie.

Europees onderzoek

Dat is de conclusie van Europese onderzoekers en Amerikaanse onderzoekers die dinsdag hun bevindingen publiceerden in Annals of Internal Medicine. Voor het Europese onderzoek volgde een groep wetenschappers langer dan zestien jaar 521.330 mensen uit tien verschillende Europese landen. Ook bekeken ze het bloed van 14.000 respondenten en ontdekten dat koffiedrinkers onder meer een gezondere lever hebben, minder stoffen in hun bloed die een aantal ernstige ziektes kunnen veroorzaken en dat ze gevoeliger zijn voor insuline. Waar het beschermende effect uit koffie precies vandaan komt, is nog onbekend.

Koffiedrinkers hebben minder problemen met het spijsverteringsstelsel

Amerikaans onderzoek

Voor het Amerikaanse onderzoek bekeken wetenschappers van twee universiteiten zo’n twintig jaar lang de gegevens van 185.000 Amerikanen. Voor beide onderzoeken werd er gekeken naar de koffieconsumptie van de deelnemers, welke eventuele aandoening ze hadden en waaraan ze uiteindelijk overleden. Deze gegevens werden aan elkaar gekoppeld.

Hierna concludeerden de onderzoekers dat koffiedrinkers vooral minder problemen met het spijsverteringsstelsel hebben en minder kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziektes.

Kanttekeningen

In de Volkskrant plaatst Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit, nog wel twee kanttekeningen bij het onderzoek. “Misschien verschillen mensen die koffie niet lekker vinden in biologisch opzicht van koffieliefhebbers, of werkt hun stofwisseling anders waardoor ze last hebben van de bij-effecten van koffie. En misschien houden die stofwisseling en dat DNA-profiel, zonder dat we het weten, weer verband met een ander risico op sterfte.”

“Wie veel koffie drinkt, drinkt iets anders niet, mogelijk minder ongezonde, zoete dranken”, zegt Geleijnse. De lagere sterftekans zou ook deels daarmee te maken kunnen hebben.

Daarom Careforcoffee

De laagste prijs

Al vanaf €0,14 per kopje staat er een professionele koffiemachine op uw kantoor, in uw winkel of sportkantine en kunt u genieten van de lekkerste bonenkoffie, espresso, cappuccino, latte macchiato en chocolademelk.

Oké, ik ben helemaal verkocht!

Ook zin in goede koffie op 't werk? Bel ons op 088 - 500 3900 of laat uw gegevens achter. Dan bellen wij u!

    Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

    Ook zin in goede koffie op 't werk? Bel ons op 088 - 500 3900 of laat uw gegevens achter. Dan bellen wij u!

    Uw browser is niet meer van deze tijd!

    Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

    ×